Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2016 20:13 - Чистачките на летище София протестират, че ги сменят с външна фирма
Автор: cleanito Категория: Новини   
Прочетен: 361 Коментари: 0 Гласове:
0



Чистачките на летище София излязоха на протест в петък срещу замяната им с външна фирма, с която управата на държавното дружество е сключило договор. Според тях това щяло да струва по-скъпо на летищния оператор, а отделно новата фирма чистела по-зле от тях. Те не са съгласни да приемат договорката на шефа на летището с външния изпълнител да започнат работа там, тъй като искали да са служители на летището, а не на частна фирма.

Изпълнителният директор на Христо Щерионов обаче заяви на спешен брифинг, че сключеният четиригодишен договор с външната почистваща фирма няма да бъде развален. Той бил проверен от транспортното министерство и от Агенцията за държавна финансова инспекция, не са открити нарушения. Освен това Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) определя комплексното почистване като неавиационна дейност и препоръчва извършването му от външен изпълнител за постигане на по-високо качество на услугата, посочват от летищния оператор. Затова на почти всички европейски летища тази дейност е отдадена на външни специализирани фирми с подготвен персонал и професионално оборудване.

Щерионов заяви, че от 2013 г. до края на 2015 г. средно на всеки 3 дни е получавана жалба за лоша хигиена от преминаващи през двата терминала. Това са официални документи, заведени в деловодството, а не анонимни сигнали. Зад всеки от тях стои име, дата и е описан конкретния случай, посочи той.

Летищният шеф обясни, че досега летището е харчило по 218 хил. лв. месечно за почистване. С външната фирма са договорени различни видове дейности по поддръжката на чистотата на летището, които ако трябвало то само да ги извършва, щяло да му струват със 700 хил. лв. повече за година.

Христо Щерионов обясни, че съгласно условията на договора фирмата има ангажимент да назначи всички служители на летището, които се занимават с почистването, но към настоящия момент никой не е пожелал да премине на работа към изпълнителя. Със синдикалните организации пък е сключено споразумение за обезщетение от 6 заплати при напускане на служители и е гарантирано постъпването им на работа в новата фирма.

Ръководството на летището е предоставило и списък със свободните позиции като изпълнителният директор е поел ангажимента, че ако има хора с необходимата квалификация ще се разкрият и допълнителни работни места.

Източник: http://www.mediapool.bg/chistachkite-na-letishte-sofiya-protestirat-che-gi-smenyat-s-vanshna-firma-news245202.html




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив