Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2016 20:22 - Наградена снимка: Прехвърляне на бебе под телена ограда
Автор: cleanito Категория: Новини   
Прочетен: 548 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Снимка на австралийския фотограф на свободна практика Уорън Ричардсън спечели престижната награда "Уърлд прес фото" за 2015 г.
На снимката се вижда как на лунна светлина мигранти прехвърлят бебе под ограда с бодлива тел на границата между Сърбия и Унгария, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Ричардсън направил снимката на 28 август близо до граничния пункт Рьоске в Унгария, когато мигранти се опитвали да преминат границата откъм Сърбия, преди унгарските власти да завършат издигането на ограда за сигурност.

Вижте снимката >

Членът на журито Вон Уолас определи снимката като "невероятно силна в зрително отношение, но и притежаваща доста нюанси".

Според него тя "те кара да спреш и да разгледаш лицето на мъжа, да разгледаш детето. Виждаш остротата на бодливата тел и ръцете, които се протягат от тъмното."

Ричардсън съобщи, че е лагерувал с бежанците в продължение на пет дни, когато видял група от около 200 души, които се придвижвали под прикритието на дърветата покрай оградата от бодлива тел, предаде Франс прес.

Те пращали първо жените и децата, бащите и старите хора. "Играхме си на котка и мишка с полицията цяла нощ", обяснява фотографът, цитиран в изявлението на "Уърлд прес фото".

"Беше около три часа сутринта, когато направих снимката. Не можеше да се ползва светкавица, защото полицията търсеше тези хора. Затова използвах лунната светлина", уточнява той.

В категория "Репортаж от горещи събития" първа награда взе работещият в Сирия Самир ад Думи за кадри непосредствено след въздушен удар срещу град Дума, близо до Дамаск, който е държан от бунтовниците и е под обсадата на режима.

В категория "Уникални снимки от общи събития" първа награда спечели Маурисио Лима. Снимката му, направена за в. "Ню Йорк таймс", показва тежко обгорен 16-годишен боец на групировката "Ислямска държава", който е лекуван в кюрдска болница в Сирия.

В конкурса са участвали близо 83 000 снимки на 5775 фотографи от 128 страни. 18-членното жури е наградило 41 фотографи от 21 националности в седем категории.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/migranti-%D0%A3oran-%D0%A0ichardsan-uarld-pres-foto-21757481




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив