Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2016 11:51 - Спорна поръчка и за почистването на Варна
Автор: cleanito Категория: Новини   
Прочетен: 279 Коментари: 0 Гласове:
0



Фирми, близки до Домусчиев и "Титан", печелят търга за над 60 млн. лв. с най-високи цени заради двойно повече точки за техническата оферта от конкурентите.

Почистването на Варна през следващите пет години може да отидe в компании, свързани с братята Кирил и Георги Домусчиеви и собствениците на "Титан", след спорна обществена поръчка за над 60 млн. лв. Два техни консорциума - "Варна 1" и ЗМБГ, са класирани на първо място, като са наградени с максимални точки за техническа оферта, а цените им са най-високи. Градът е бил разделен на пет зони, като двата фаворита не се конкурират никъде - вероятно обяснение може да се търси във факта, че и в двете обединения участват фирми на Домусчиеви и лесно е можело да се координират.

Нередностите в търга бяха забелязани и огласени от лидера на ДСБ Радан Кънев, който поиска обществената поръчка за сметопочистването да бъде спряна от премиера Бойко Борисов.

Един за всички

Офертите в поръчката са били подадени още миналия юли. Седем месеца по-късно се появява първият знак за раздвижване - в края на февруари кандидатите са били поканени за отваряне на цени, а от документа се виждат и техническите оценки. Само "Консорциум Варна 1" и ЗМБГ получават максималните 100 точки, а останалите кандидати имат поне наполовина по-малко. По сходен начин имаше проблем и със състезанието за София. Там в един от районите поръчката беше обжалвана пред КЗК и ВАС и съдът я върна, като обясни, че всички членове на комисията са дали огледален брой точки на кандидатите с абсолютни еднакви мотиви, а това е забранено според методологията на търга.

Кънев показа документи, от които става ясно, че най-близкият конкурент на двата победителя – обединението "Грийн партнърс БКС" (свързано с Румен Гайтански-Вълка), е получило по 48 точки в наддаването за петте района на Варна. А цените, предложени от ЗМБГ и "Консорциум Варна 1", са средно с около 40% по-високи от тези на конкурента им, което според Радан Кънев е около 20 млн. лева за периода на петгодишните договори, които предстои да бъдат сключени.

Заради високите технически оценки победители излизат "Консорциум Варна 1" и ЗМБГ. Първият ще почиства районите "Младост", "Владиславово" и "Аспарухово", а вторият - "Одесос" и "Приморски".

В "Консорциум Варна 1" влизат дружествата "Ай Ес Ви Трейд" и "Нелсен чистота". Първата компания се води собственост на две физически лица, но от отчета й става ясно, че се финансира от свързаното с Домусчиев дружество "Есте пропъртис", което през 2009 г. е отпуснало заем от 9.7 млн. евро на "Ай Ес Ви Трейд", а за контакти е посочен e-mail с разширение huvepharma.com, което също е от групата на братята. "Нелсен чистота" пък е част от "Титан интернешънъл холдинг" и "Титан АС". Двете компании от години отговарят за събирането на сметта "Младост", "Аспарухово" и "Одесос". Тандемът "Титан" - Домусчиев спечели и поръчките за повече от половината от кварталите на София през миналата година.

ЗМБГ също има връзки с Домусчиеви. В капитала й с 40% участва дружеството "Бул инвест груп 2009", което е собственик на футболния клуб "Лудогорец".

Сигнал за спиране

"Призоваваме компетентните органи да извършат разследване на възложителя за смяната на състава на тръжната комисията, да разследват дали тази нагласена документация, която е дала 100 точки на избраните фирми, а те предлагат 40% по-висока цена, е минала през Комисията за защита на конкуренцията и по какъв начин комисията е допуснала подобна тръжна документация да мине", каза Кънев.

Искането си за спирането на обществената поръчка за почистване на Варна лидерът на ДСБ обоснова и с това, че ЗМБГ и "Консорциум Варна 1" са участвали само в наддаването за районите, които са спечелили, и така на практика не са били конкуренти в конкурса за възлагане на обществената поръчка.
"По този начин без критерии, без яснота и със смяна по време на процедурата на състава на тръжната комисия се стига до ценови предложения, при които тези две фирми печелят петте района с по-високи цени от тези на конкурентите си", каза още Радан Кънев.

Според него премиерът Борисов трябва да спре и тази обществена поръчка, както направи с други две варненски процедури. Става дума за обществената поръчка за реконструкция, модернизация и разширение на пречиствателната станция в курорта Златни пясъци на стойност близо 25 млн. лв. и тази за строителство и ремонт улици и паркове за 120 млн. лв.

По десетгодишна инерция

Сагата с договорите за почистване на Варна продължава вече над осем месеца. Договорите на сметопочистващите фирми, концесионери за централния градски район "Одесос" и район "Аспарухово", изтекоха на 27 юли м.г. (за останалите райони още не са), след което продължиха да изпълняват задълженията си "на добра воля", но община Варна нямаше правно основание да продължи плащанията за дейността им. Затова кметът на Варна Иван Портних поиска от общинския съвет да му бъде разрешено да подпише анекс за удължаване на съществуващите договори до избора на нови изпълнители.

По-късно, по време на предизборната си кампания през миналия октомври, Портних се оплака, че администрацията му е наследила концесионни договори, сключени преди повече от десет години от предшественика му Крил Йорданов.

В началото на годината след снеговалежите през януари Портних обяви, че няма да плати нито една стотинка на "Титан интернешънъл холдинг" и "Титан АС", тъй като не са се справили със задълженията си за почистване на снега. По този повод кметът на Варна обяви, че наложената санкция на "Титан АС" ще бъде 120 хил. лв., а само за година и половина глобите за лоша работа, наложени на сметопочистващите фирми във Варна, са надхвърлили 1 млн. лв.

Въпреки всички тези закани новото състезание за почистване не показва нов стил.

Източник: http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2016/03/07/2718472_sporna_poruchka_i_za_pochistvaneto_na_varna/



Тагове:   Варна,   поръчка,   почистване,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив